II. Erzsébet királynő és a Windsorok

II. Erzsébet 2022 szeptember 8-án elhalálozott. Az Egyesült Királyság uralkodónője április 21-én töltötte be a 96. évét, ám születésnapja már sajnos özvegyként "találta" mert tavaly április 9-én hunyt el férje, a halálakor 99 éves Fülöp herceg. Erzsébet 1952-ben lépett trónra, miután édesapja, VI. György 56 évesen elhalálozott. Összesen 4 gyermeket szült és 70 éven keresztül uralkodott.

Erzsébet az 1917 óta regnáló Windsor-ház negyedik tagja: nagyapja, V. György és annak két fia, VIII. Edward illetve VI. György után (aki Erzsébet apja volt). Talán furcsának tűnhet, hogy a Windsorok csak 1917-ben léptek a történelem színpadára és különlegesnek tetszhet az is, hogy trónra lépésük bizony zökkenőkkel és botrányokkal volt terhes. Posztunk a Windsorok megjelenéséről és Erzsébet trónra jutásáról szól.

windsorok_gyorgy_erzsebet.jpg

VI. György és családja (középen Erzsébet) 1937 május 12-én a koronázáskor (forrás: theglobeandmail.com)

A "Windsor történelem" közvetlen előzménye a Hannover-házig nyúlik vissza, mely 1714 és 1901 közt állt az Egyesült Királyság élén. Az ő történetük pedig a Stuartokhoz kapcsolódik, hiszen I. (Stuart) Jakab lánya, Pfalzi Zsófia 1658-ban ment feleségül Ernő Ágost braunschweigi herceghez. Ebből a frigyből jött aztán létre a Hannoveri-ház, mely elsőként I. György uralkodását hozta (1714-1727), majd sorra további 5 Hannover-házi királyét: II. György, III. György, IV. György, IV. Vilmos és I. Viktória regnálását. Viktória azonban a trónutódlás biztosítása érdekében férjet kellett hogy találjon, így 1840-ben feleségül ment Albert of Saxe-Coburg and Gotha herceghez. Ezzel megint új uralkodóház született: a Szász-Koburg-Gotha ház. A pár közös gyermeke VII. Edward, már ennek az uralkodóháznak tagjaként foglalhatta el a trónt 1901-ben. Az ő felesége Dániai Alexandra hercegnő lett, gyermekük pedig V. György (uralkodott: 1910-1936). A Windsorok históriája ezen a ponton kezdődik igazából.

windsor_csaladfa.jpg

V. György volt ugyanis az a brit király, akinek idején kezdetét vette az első világháború, melyben a britek a németek ellen harcoltak. Az angolok vérüket ontották a frontokon és tengereken is a németek elleni küzdelemben, így uralkodójuk német származása és vezetékneve bizony kínosan és kellemetlenül érintette a közhangulatot. (Ráadásul megjegyzendő, hogy a család uralkodói sorban, kivétel nélkül mindig német hercegnőket vette feleségül [Viktória német herceget választott férjül] Sőt később is, VII. Edward illetve V. György is német uralkodóházakból "kapott" feleségeket.) A német-ellenes nyomásnak és közhangulatnak engedve a királyi család tagjai (és tanácsadóik) végül úgy döntöttek: itt az ideje egy névváltoztatásnak. Az új név Arthur John Bigge báró (királyi titkár) javaslatára a történelmi Windsor lett. A ma alig 30 ezer lakosú Londonhoz közel fekvő (attól alig 30 km-re található) Windsor városka fontos szerepet töltött be a középkori Anglia történetében. Kastélya az ország egyik legrégibb épülete, még a normann hódítás idején épült (a XI. században) és ez volt szülőháza a XIV. században uralkodó III. Edwardnak is. A windsori kastély mellett írta alá 1215 június 15-én Földnélküli János a Magna Charta Libertátumot is. (Windsor olyan hangzású az angoloknak mint a magyar fülnek Ópusztaszer, Verecke vagy Esztergom.) 

gyorgy_v.jpg

V. György király (a kép forrása: imdb.com)

V. György halála után a frissen megszületett Windsor-ház máris válságba került, hiszen a szóba jöhető örökösök: a 41 éves David és a 40 esztendős Albert (a walesi és yorki hercegek) egyike sem volt éppen ideális jelölt a trónra. Dávid a nőügyei miatt került a pletykák célpontjába, Albert pedig dadogása miatt nem örvendett túl nagy népszerűségnek. Az idősebbik testvér, Dávid (a későbbi VIII. Edward) 1931-ban létesített szoros kapcsolatot a férjnél lévő (de ekkor már egy alkalommal elvált) Wallis Simpsonnal. Az amerikai nő és a walesi herceg közt szerelem szövődött annak dacára, hogy a hölgy csak 1936 őszén vált el hivatalosan és véglegesen férjétől. Amikor V. György 1936 január 20-án elhunyt, Dávid következett a trónon, amit el is foglalt VIII. Edward néven. Ám még ugyanabban az évben 1936 december 10-én le is mondott a trónról, hogy feleségül vehesse Wallis Simpsont. VIII. Edward későbbi életét Franciaországban élte le és csak 1972-ben hunyt el Párizsban. (Unokahúga, II. Erzsébet megkoronázásán meg sem jelent, csupán televízión nézte végig a szertartást.) 

eduard_8.jpg

VIII. Edward és Wallis Simpson (a kép forrása: life.hu)

A trón várományosa tehát 1936 végén, Edward lemondásának küszöbén a fiatalabbik testvér, Albert lett, mégpedig Stanley Baldwin miniszterelnök támogatásával. Az egyetlen probléma beszédhibája, dadogása volt, amit beszédtanár felfogadásával próbáltak orvosolni. (Lionel Logue beszédterapeuta és a leendő király különleges kapcsolatáról 2010-ben Tom Hooper rendezett egy kiemelkedően jó filmet Colin Firth és Geoffrey Rush parádés alakításával.) Albertet VI. György néven 1937 május 12-én koronázták meg. A György név kiválasztása mögött a királyi ház tiszteletének helyreállítási szándéka állt, mégpedig a korábbi Györgyök szellemének megidézésével. Az új király lányai a koronázáskor 11  illetve 6 évesek voltak. Erzsébet, az idősebbik leányzó határozottan élvezte a szertartás és egész gyermekkorában imádta édesapját.

gyorgy_vi.jpg

VI. György (a kép forrása: dkfindout.com)

VI. György jó király volt, az egész második világháború alatt államférfiúi kvalitásokkal biztatta népét a küzdelemre és a kitartásra. Viszonya, az 1940 május 10-én hivatalba lépő Churchillel sajátságosan alakult. Kezdetben távolságtartás jellemezte a két férfi kapcsolatát, ám mikor kiderült, hogy mindketten a Hitlerrel szembeni harc elkötelezett hívei és egyformán elítélik az alsóház egy részének (a korábbi miniszterelnök, Chamberlain körének) Hitlerrel való egyezkedési terveit, viszonyuk összefogássá változott. A legsötétebb óra című 2017-es életrajzi dráma, Joe Wright rendezésében és Gary Oldman főszereplésével hűen adja vissza Churchill és VI. György kapcsolatát. (Különösen azt a jelenetet, melyben a király személyesen keresi fel a brit prime ministert otthonában, ahol megszületik politikai szövetségük [a legsötétebb órán]) Az erős dohányos uralkodó szervezetét 1951-ben támadta meg a rák, melybe 1952 február 6-án halt bele, alig 56 évesen (tüdőrákban). Idősebbik lánya, a trónörökös, Erzsébet ekkor 25 éves volt, de már két gyermekes anyuka és feleség.

erzsebet_fulop.jpg

II. Erzsébet és Fülöp az esküvőjükön, 1947-ben (kép forrása: brides.com)

Erzsébet még a háború alatt került közelebbi kapcsolatba a későbbi Fülöp herceggel, akivel 1947 november 20-án, 21 évesen házasodott össze. Első gyermekük, Károly 1948-ban született, majd következett még három utód: Anna hercegnő 1950-ben, András herceg 1960-ban és Edward herceg 1964-ben. A Korfun született Fülöp, a háború után mondott le görög és dán királyi címeiről és lett brit állampolgár. Ekkor nevet is változtatott és felvette anyai nagyszülei vezetéknevét a Mountbatten-t. 

II. Erzsébet 70 éven keresztül uralkodott Anglia felett, ami Európa történetében a harmadik leghosszabb idő (csupán XIV. Lajos francia és II. János lichtensteini uralkodó előzik meg). Április 21-én töltötte be a 96. életévét. R.I.P. Törvényes örököse a 73 éves Károly herceg, őt pedig a 40 éves Vilmos követi a trónöröklési sorban.

Harmat Árpád 

csik_1.jpg

Egyéb írásaink: Sztálin emlékezeteA hidegháború gondolatisága, 1848 március 15. három érdekessége, Az ősmagyar törzsek, 

cikkek_auctor2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://auctor.blog.hu/api/trackback/id/tr5816505002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelemtanár_ 2021.04.20. 11:34:05

Érdekes cikk!
A Windsor család többszörösen német származású, hiszen eleve I. György félig német volt, aztán II. György felesége is német volt (így fiúk is az lett, III. György), de ő is német feleséget választott magának. Utánuk jött Viktória királynő, akinek anyja volt német és mind fia, mind unokája német hercegnőket vett el. Egyedül VI. György felesége (II. Erzsébet) nem volt német, hanem skót. Úgyhogy az egész Windsor dinasztiára igaz, hogy sokkal inkább német, mint angol.

odamondó 2021.04.20. 11:34:11

69 éve uralkodik az tény. A kérdés inkább, hogy ez az 'uralkodás' mennyire hasonlítható azokhoz akik valóban az országot uralták és kormányozták.

Arte Peritus 2021.04.20. 14:52:45

@odamondó: Nyilván az "uralkodás" kifejezés, szombólikus hatalmat jelent, hiszen a Bill of Rights óta (1689) a brit királyok hatalma csak jelképes.
en.wikipedia.org/wiki/Bill_of_Rights_1689

Fredddy 2021.04.20. 20:19:58

Sőt, Fülöp családjának se volt mindig Mountbatten a neve, ugyanúgy angolosították a németgyűlölet miatt, mint Windsorék. Eredetileg Battenbergnek hívták őket.

Történelem és egyéb kulturális témák blogja rengeteg érdekességgel.

Utolsó kommentek

  • Control_: Az Index tojt erre a témára. Csak orosz-barát cikkeket nyomnak fel az oldalukra. (2022.05.12. 20:41) Győzelem napja vagy hazugság napja?
  • Arte Peritus: @konrada: A palagáz méregdrágán vásárlása talán rövidtávon lehet megoldás, de a németek se hülyék,... (2022.03.09. 09:44) Az ukrajnai háború
  • alöksz róz: @Frank Leone: "Azt nem látom, hogy az USA mit nyerne" - hát nyisd ki a szemed :D elad európának eg... (2022.03.09. 09:36) Az ukrajnai háború
  • Serény Vélemény: @Rerum Auctor: Van egy nagyon jó ukrán (európai stílusú) művészfilm, az a címe, hogy Atlantis. ... (2022.03.09. 09:36) Az ukrajnai háború
  • konrada: @Frank Leone: Például a palagázon, melyből nekik rengeteg van, de a kitermelési költsége magas, rá... (2022.03.09. 09:36) Az ukrajnai háború
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Control_: Az Index tojt erre a témára. Csak orosz-barát cikkeket nyomnak fel az oldalukra. (2022.05.12. 20:41) Győzelem napja vagy hazugság napja?
  • Arte Peritus: @konrada: A palagáz méregdrágán vásárlása talán rövidtávon lehet megoldás, de a németek se hülyék,... (2022.03.09. 09:44) Az ukrajnai háború
  • Fredddy: Sőt, Fülöp családjának se volt mindig Mountbatten a neve, ugyanúgy angolosították a németgyűlölet ... (2021.04.20. 20:19) II. Erzsébet királynő és a Windsorok
  • gigabursch: @Aëtius_: Semmi sem igazolja, hogy Anonymus III. Béla király alatt élt. Ez egy közkeketű datálási ... (2021.03.24. 18:36) Az ősmagyar törzsek élete
  • kalevaleeeeeez: Sztálin egy pszichopata volt, de a magyarok speciel hálásak lehetnek neki. Az a kis bajszos barom... (2021.03.10. 09:11) Sztálin emlékezete

auctor_logo.jpg

Rerum Auctor

Történelem és egyéb kulturális témák blogja rengeteg érdekességgel

süti beállítások módosítása