Az ukrajnai háború

Egy történelmi témájú blog is foglalkozhat napjaink eseményeivel, főleg akkor, ha ezek a bizonyos események történelmi jelentőségűek és a XX. illetve XXI. század egyik legjelentősebb fegyveres konfliktusát jelentik. Márpedig a február 24-én megkezdődött ukrán - orosz háborúra mindez igaz.

Ami ma Ukrajnában zajlik arra alig akadnak szavak. Az orosz katonák válogatás nélkül tüzelnek civilekre, öregekre, gyerekekre, lakóházakra, mindenre ami mozog. Ráadásul úgy, hogy akiket nap mint nap megölnek azok valójában saját testvérnépük tagjai. OIyanok, akikkel egykoron közös országban éltek, akik bizonyos szempontból rokonaik, akik ugyanazt a vallást gyakorolják, ugyanazt a nyelvet beszélik és ugyanazt a szenvedésekkel teli történelmi múltat élték végig. Milyen emberek lehetnek azok, akik erre képesek? Milyen parancs lehet az, ami előírja bérházak ágyúzását, közterek, iskolák bombázását? Milyen ok magyarázhat ilyen tetteket? Minden bizonnyal Putyin nem késlekedne a válasszal: Oroszország érdekeinek védelme. Nos, Oroszország érdekei aztán jól meglesznek védve, ha majd győznek az oroszok (mert sajnos túlerejük folytán előbb-utóbb győzni fognak) és egy teljesen szétlőtt, lebombázott, füstölgő, tönkretett országba vonulhatnak be az orosz "hősök". Egy olyan népet legyőzve, mely nemzedékekre gyűlöli majd meg őket és amely minden megszállásban töltött nap alatt, a lázadás, felkelés lehetőségét keresi majd. Putyin "igazsága" és torz világképe nagy árat követel majd.

ukrajna_borodjanka_auctor.jpg

Borodjanka (fotó: eurozpravy.cz Reuters TV)

Mindenki aki Ukrajnában józanul gondolkodik tudja ezt. Tudják, hogy túlerővel küzdenek, tudják, hogy nem győzhetnek, tudják, hogy a megszállók minden városukba bevonulnak majd és népüket rabszolga-sorba dönti majd egy magát mindenhatónak beállító diktátor. És mégis harcolnak utolsó csepp vérükig, eszükbe sem jut feladni. Kijevet körbezárták, ám az utolsó napokban nem elmenekülnek már onnan az emberek, hanem éppen ellenkezőleg a városba érkeznek, mégpedig fegyveres férfiak az ország több szegletéből, hogy védjék fővárosukat. A világ pedig végignézi az egészet mert az ukrán fiatalok, a menekülők, a városvédők felvesznek telefonjaikkal jeleneteket, melyeket egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni és hamisítványoknak tekinteni. 

Az ukrán nép harcol mind a 40 millió lakosával egy 140 milliós ellenféllel a világ szeme előtt, mint Dávid Góliát ellen. Ez még akkor is szimpátiát kelt a legkérgesebb lelkű emberben is, ha egyébként korábban nem különösebben szerette az ukránokat (és joggal orrolt rájuk amiért valóban nem bántak mintaszerűen a kárpátaljai magyarokkal). De most a szemünk előtt bizonyítják kitartásukat és megtörhetetlenségüket, noha az ellenfelük nem egyszerűen túlerőben van, de gazemberek módjára harcol. Mert arra nem lehet mást mondani, mint hogy gazemberség, ha szisztematikusan (nem elszigetelt esetekben) lő egy hadsereg lakóházakra, menekülőkre, öregekre, gyerekekre vagy épp a sajtó munkatársaira. Nem lehet másnak minősíteni csak gazemberségnek, amit például Borodjankában műveltek. A hősiesség ebben a mocskos és igazságtalan háborúban nem kétséges, hogy az ukránok oldalán jelenik meg és bizony tanulhat belőle az egész világ.

Mert nem ahhoz kell emberi nagyság, hogy az erősebbnek igazat adjunk, tetteikre felmentést keressünk, vagy támadásuk mögé okokat találjunk, hanem ahhoz, hogy egy reménytelen helyzetben is a harcot válasszuk és kitartsunk a végsőkig a bajban. Az ukrán nép megmérettetik ezekben a napokban és nem kizárt, hogy előbb-utóbb más népek, talán mi magunk is megmérettetünk. Vajon mi is ugyanígy helytállunk majd?

 csik.jpg

Egyéb írásaink: II. Erzsébet és a Windsorok, Sztálin emlékezeteA hidegháború gondolatisága, 1848 március 15. három érdekessége, Az ősmagyar törzsek

cikkek_auctor2.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://auctor.blog.hu/api/trackback/id/tr3517773772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.03.08. 06:27:48

Megmutatták, nem gyávák. Rendben. ... de ... Békét is tudni kellene kötni most már. .... A vagánykodás csak egy hibás mém ... közben rengeteg ember életébe kerül és azok is sérülnek sokan, akik nem hallnak bele ... A harcok további folytatásával ők is veszítenek .... akármi is lesz ... nem csak a másik fél még ha győz is ... vagy veszít ... Párizst feladták a II. Vh-ban ... Budapestet nem ... Melyik járt jobban? .... Emberéleteket nem lehet feltámasztani .... de területeket gazdasági nyomással, politikai átalakulással is vissza lehet szerezni.

Argus_ 2022.03.08. 07:31:34

Az ukránok egy szinte reménytelen helyzetből tudtak kihozni egy méltó harcot, melyet az egész világ elismer. Állják a sarat két hete a világ talán legerősebb (vagy annak tartott) hadseregével szemben. Nem sok ország bírná ezt a nyomást 2-3 napnál tovább! Tényleg le a kalappal előttük!

midnight coder 2022.03.08. 07:31:57

Egyik csapat szélsõséges nacionalista harcol a másik csapat szélsõséges nacionalistával. Az ukránok nagyon-nagyon megszívják, az oroszok rövid távon megszívják de hosszabb távon akár jól is kijöhetnek a dologból, az EU nagyon megszívja, az amerikaiak és a kínaiak is ünnepelnek.

Frank Leone 2022.03.08. 07:34:56

@midnight coder: Mondjuk inkább úgy: igazából csak Kína nyerhet az egészen. Azt nem látom, hogy az USA mit nyerne, azon túl, hogy meggyengül egy riválisa (Oroszország).

Arte Peritus 2022.03.08. 07:38:52

@Argus_: Az ukránok egységes nemzetté kovácsolódtak ebben a harcban, ez máris látszódik. Lehet, hogy a háború végén ideiglenesen orosz bábállammá válnak, de Putyin eltávolítása, vagy halála után a világ részt vesz majd Ukrajna újjáépítésében. Reméljük az áldozatok száma nem növekszik tragikus méretekben.

dekás dezső 2022.03.09. 09:35:15

@Frank Leone: Az USA két fronton profitál ebből a háborúból. Az Orosz gazdaság ideiglenesen padlóra kerül és Putyin mint politikai vezető lényegében megsemmisül. Az EU-ban pedig érdemes lesz figyelni az energiaárakat, majd az ebből eredeztethető gazdasági sokkot. Nem elhanyagolható a műtrágyagyártás válsághelyzete miatt bekövetkező élelmiszerár robbanás eEu-s hatása sem.

citrix 2022.03.09. 09:35:30

A magyar legfőbb házmester (Kövér L.) egyértelműen az orosz agresszornak szurkol és az elenállás feladására bíztatja az ukrán népet. Ez Kövér és a fidesz, eddig se volt kétséges Putyin iránti végtelen lojalitása de ennyire nyíltan... ez már "túl a barátságon" vonzódás az orosz hatalom felé.

konrada 2022.03.09. 09:36:25

@Frank Leone: Például a palagázon, melyből nekik rengeteg van, de a kitermelési költsége magas, ráadásul a laza település-szerkezeteik miatt a belföldi felhasználásuk korlátozott, külföldre szállításuk meg csőhálózat helyett cseppfolyósítva, tartályhajóval lehet, ez is elég drága.

Azaz nekik szükségük van egy olyan piacra, amely hajlandó ezért a magas árért is megvenni - mert energiamixükben a földgáz megkerülhetetlen.
Szóval: ha Európa nem vásárol az orosztól, akkor csak onnan tud, ahol van kapacitás, még ha jóval magasabb áron is, mint addig....

De van még: Az európai ipari cégek alapanyagban függővé váltak az orosz beszállítóktól. Mindez azért, mert az logisztikailag, beszerzési árban olcsóbb mint a világpiac.
A világpiac alapanyag forrásait - azt, ami nem kínai - alapvetően amerikai cégek birtokolják. Még ha ugyanannyiért is értékesítik Európának (természetesen eddigi felvevő piacukat, az USA cégeit szerződéses előnyben tartva), Európa minimum versenyhátrányba kerül az amerikai cégekkel szemben.

...szóval van mit nyerni az USA-nak.

Serény Vélemény 2022.03.09. 09:36:46

@Rerum Auctor: Van egy nagyon jó ukrán (európai stílusú) művészfilm, az a címe, hogy Atlantis.

ők már tudják mi lesz a vége: hatalmas temetők, és önkéntes ngo-k, akik az elesett katonák földi maradványait keresik és próbálják azonosítani, és tisztességesen eltemetni.

www.imdb.com/title/tt10749786/

alöksz róz 2022.03.09. 09:36:58

@Frank Leone: "Azt nem látom, hogy az USA mit nyerne" - hát nyisd ki a szemed :D
elad európának egy csomó fegyvert. elad európának egy csomó gázt. a szankciók miatt gyengülnek a rivális európai cégek.

Arte Peritus 2022.03.09. 09:44:51

@konrada: A palagáz méregdrágán vásárlása talán rövidtávon lehet megoldás, de a németek se hülyék, nyilván más megoldást keresnek majd ha hosszabb távon kell megoldaniuk az orosz gáztól való függésüket. De még bármi lehet: kiegyezhetnek Putyinnal, az se kizárt, hogy Putyint megbuktatják saját emberei, vagy elhalálozik (idén már 70 éves). A palagáz miatt az USA nem valószínű, hogy mindent bevetne egy világháborús veszélyt hordozó fegyveres konfliktus gerjesztéséért.

@alöksz róz: Gázt nem fog tudni sokáig eladni, az általam fentebb említettek miatt. Európa megoldást keres és talál majd a gázproblémára. Ami a fegyvereket illeti a NATO pontosan meghatározza, hogy a tagoknak mennyit kell költeniük a hadseregeikre. A nemzeti össztermékük bizonyos százalékát )azt hiszem ez most 2-3%). Ebből Amerikának nem lesz extra-profitja. Az harmadik félnek való eladásokból lehet, saját szövetségén belül nem nagyon.

Történelem és egyéb kulturális témák blogja rengeteg érdekességgel.

Utolsó kommentek

  • Control_: Az Index tojt erre a témára. Csak orosz-barát cikkeket nyomnak fel az oldalukra. (2022.05.12. 20:41) Győzelem napja vagy hazugság napja?
  • Arte Peritus: @konrada: A palagáz méregdrágán vásárlása talán rövidtávon lehet megoldás, de a németek se hülyék,... (2022.03.09. 09:44) Az ukrajnai háború
  • alöksz róz: @Frank Leone: "Azt nem látom, hogy az USA mit nyerne" - hát nyisd ki a szemed :D elad európának eg... (2022.03.09. 09:36) Az ukrajnai háború
  • Serény Vélemény: @Rerum Auctor: Van egy nagyon jó ukrán (európai stílusú) művészfilm, az a címe, hogy Atlantis. ... (2022.03.09. 09:36) Az ukrajnai háború
  • konrada: @Frank Leone: Például a palagázon, melyből nekik rengeteg van, de a kitermelési költsége magas, rá... (2022.03.09. 09:36) Az ukrajnai háború
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • Control_: Az Index tojt erre a témára. Csak orosz-barát cikkeket nyomnak fel az oldalukra. (2022.05.12. 20:41) Győzelem napja vagy hazugság napja?
  • Arte Peritus: @konrada: A palagáz méregdrágán vásárlása talán rövidtávon lehet megoldás, de a németek se hülyék,... (2022.03.09. 09:44) Az ukrajnai háború
  • Fredddy: Sőt, Fülöp családjának se volt mindig Mountbatten a neve, ugyanúgy angolosították a németgyűlölet ... (2021.04.20. 20:19) II. Erzsébet királynő és a Windsorok
  • gigabursch: @Aëtius_: Semmi sem igazolja, hogy Anonymus III. Béla király alatt élt. Ez egy közkeketű datálási ... (2021.03.24. 18:36) Az ősmagyar törzsek élete
  • kalevaleeeeeez: Sztálin egy pszichopata volt, de a magyarok speciel hálásak lehetnek neki. Az a kis bajszos barom... (2021.03.10. 09:11) Sztálin emlékezete

auctor_logo.jpg

Rerum Auctor

Történelem és egyéb kulturális témák blogja rengeteg érdekességgel

süti beállítások módosítása